V&G Pagina

From AgriFoodWiki
Jump to: navigation, search

Introductie Voeding & Gezondheid

Food4Innovation schrijf regelmatig voor haar klanten rapporten over voeding en gezondheid. Daar waar we niet onze geheimhoudingen schenden, publiceren we deze rapportages via onze internetsite #SoftPaleo. Er staan op internet honderden betrouwbare en minder betrouwbare sites rondom dit onderwerp. Het is eigenlijk niet logische om te praten over gezonde of ongezonde producten, een glas cola op zijn tijd hoeft niet ongezond te zijn, terwijl elke dag tien glazen verse sap drinken dat wel is (v.b. : In Engeland is sinaasappelsap slechter dan Diet Coke). het gaat kortom om voedingspatronen en niet om voedingsproducten. En toch proberen wij individuele producten te duiden op basis van nutritionele inhoud en indien mogelijk op gezondheidswaarde.

Wetenschappelijk bewijs leveren zodat op producten met een gezondheidsclaims gewerkt kan worden is voor veel bedrijven 'de uitdaging'. Voor individuele nutrienten lukt dit soms nog, voor gehele voedingspatronen is dit veel uitdagender. Epidemiologische onderzoek levert verbanden, maar niet altijd causaliteiten op. En RCT's (vooral dubbelblind) zijn heel lastig uit te voeren in het complexe domein van voeding. Daarnaast speelt er een continue discussie over gezond zijn, niet fit zijn, ongezond zijn en ziek zijn. Artsen zijn immers vooral bezig met zieke patiënten en veel minder met het voorkomen van ziekte. Toch liggen hier (a) de kansen rondom gezondheid en (b) zakelijke kansen (uiteraard binnen de kaders van de wet). Een overzicht van toegestane EFSA gezondheidsclaims (222 stuks) staat hier.

Wetenschappelijk wordt er gebruik gemaakt van diverse onderzoeksmethoden waardoor er regelmatig discussie is (zie ook voeding versus farma). Bij TOP voeren we zelf geen experimenteel onderzoek uit met proefdieren of mensen. Het enige onderzoek dat we wel zelf doen zijn wetenschappelijk (meta) studies en verder voeren we literatuurstudies uit naar de nutritionele aspecten van voedingsproducten. Over dit type onderzoek is in de regel veel debat mogelijk. Meer over de betrouwbaarheid van onderzoek is hier te lezen.

Nutritionele Informatie

Voeding en gezondheid sites

Orthomoleculair & Voedingssupplementen

Een gevoelig onderwerp waarbij veel geloof en soms aanwijzingen voor effectiviteit zijn. Onze interesse ligt bij phytochemicaliën (of te wel gezonde nutritienten uit planten).

Artikelen op SoftPaleo